Sezon na grzyby w Beskidzie Sądecki trwa w najlepsze. Nie brakuje rydzów i prawdziwków. Zobacz nasze zbiory.

You are currently viewing Sezon na grzyby w Beskidzie Sądecki trwa w najlepsze. Nie brakuje rydzów i prawdziwków. Zobacz nasze zbiory.

Zbieranie grzybów to jedna z form spędzania wolnego czasu. Październik to idealny miesiąc, aby wyruszyć na grzyby i zrobić zapas na zimę. W dzisiejszym artykule poznacie najlepsze miejsca w sądeckich lasach na grzybobranie, regionalne dania z grzybów oraz porady i wskazówki, na to jak właściwie przygotować się do grzybobrania, a także kilka ciekawostek.

Co w lesie piszczy? Kalendarz grzybiarza - kiedy szukać grzybów?

Fot. © Konrad Rogoziński

Grzybiarzu, sprawdź w kalendarzu! Tam znajdziesz informacje na temat szczytów sezonu na grzyby, różnych gatunków i miejsc, gdzie najłatwiej je znaleźć. Prawdziwe grzybobranie rozpoczyna się wczesną jesienią, mniej więcej w połowie września i trwa aż do pierwszych mrozów. Właśnie teraz w sądeckich lasach znajdziecie rydze, prawdziwki, podgrzybki i borowiki.

Kiedy jest największy wysyp grzybów? Od czego zależy? Czy podczas pełni Księżyca grzyby szybciej rosną?

Fot. © Konrad Rogoziński

Nie bez powodu funkcjonuje przysłowie „rośnie, jak grzyby po deszczu”. Warto iść do lasu na poszukiwania grzybów gdy w dzień pada deszcz, a noce są wilgotne i ciepłe. Mówi się, że grzyby najlepiej zbierać rano, jednak każda pora jest dobra. Leśne skarby można zbierać także później, chociaż te poranne są bardziej soczyste i smaczniejsze. Wielu grzybiarzy jest zdania, że z największym wysypem grzybów, mamy do czynienia tuż po pełni Księżyca, nie jest to jednak potwierdzona teoria.

Gdzie na grzyby w Beskidzie Sądeckim? Sprawdź, gdzie są grzyby w Beskidzie Sądeckich.

Fot. © Konrad Rogoziński

Wysyp grzybów w regionie trwa! Na pewno wypełnicie kosz prawdziwkami, podgrzybkami czy rydzami. W Beskidzie Sądeckim wystarczy odwiedzić Lasy w Skrudzinie w gminie Stary Sącz, Obidzy w gminie Łącko, Olszance w gminie Podegrodzie, Tyliczu w gminie Krynica, Muszynie, a zwłaszcza rejon Wilczego oraz ulicy Leśnej, Lipiach w gminie Gródek nad Dunajcem, Barcicach w Gminie Stary Sącz, Pasmie Jaworzynie Krynickiej, Lasy nad Jeziorem Rożnowskim oraz Polany Nadleśnictwa Piwniczna. Pamiętajmy również o wcześniejszym sprawdzeniu miejsca grzybobrania, nie wolno nam zbierać grzybów w parkach narodowych i rezerwatach przyrody. Wskazówka. Warto również obserwować tematyczne grupy na Facebooku (Grzyby Beskid Sądecki i Wyspowy – https://www.facebook.com/groups/646541603643046 ), w której członkowie dzielą się informacjami na temat miejsc, w których można znaleźć grzyby.

Grzybobranie - jak się przygotować?

© Freepik - crsp-media

Niby proste pytanie, ale jednak wiele osób zastanawia się, z czego powinien składać się strój grzybiarza. Przede wszystkim na grzyby ubierz długie spodnie, zakryte buty (np. kalosze) oraz okrycie wierzchnie z długim rękawem. W przypadku niższych temperatur dobrym rozwiązaniem jest tzw. ubiór na cebulkę. Nie zapominajmy również o odpowiednim nakryciu głowy. 

© Freepik - dmiiva1987

Niezbędne są także o akcesoria. Scyzoryk, gumowe rękawiczki oraz koszyk to absolutne must have każdego grzybiarza. W żadnym wypadku grzybów nie chowaj w plastikowe torby. Do plecaka dodatkowo można zabrać, podstawową apteczkę, koc termiczny czy preparat na kleszcze i komary. Weź ze sobą także naładowany telefon. Wskazówka. W telefonie warto mieć też aplikację pomagającą rozpoznawać grzyby lub atlas grzybów.

Gdzie na grzyby w Beskidzie Sądeckim? Sprawdź, gdzie są grzyby w Beskidzie Sądeckich.

Fot. © Konrad Rogoziński

Pomysłów tak naprawdę może być mnóstwo. Przyrządzisz z nich zarówno potrawy jak i przetwory. Wskazówka. Leśne grzyby można również ususzyć lub zamrozić, aby z przyjemnością korzystać z przetworów w późniejszym czasie. Z grzybów przygotujecie mnóstwo dań: przekąski, sałatki, zupy, dania główne, sosy czy nawet desery, czy inne słodkości. 

Fot. © Konrad Rogoziński

Pomysłów tak naprawdę może być mnóstwo. Przyrządzisz z nich zarówno potrawy jak i przetwory. Wskazówka. Leśne grzyby można również ususzyć lub zamrozić, aby z przyjemnością korzystać z przetworów w późniejszym czasie. Z grzybów przygotujecie mnóstwo dań: przekąski, sałatki, zupy, dania główne, sosy czy nawet desery, czy inne słodkości. 

Święto Rydza w Wysowej-Zdroju - najbardziej rude wydarzenie w Polsce!

Fot. © Konrad Rogoziński

Wysowa Zdrój nazywana często stolicą rydza. To właśnie jesienią odbywa się tutaj ciekawe wydarzenie – Święto Rydza. W tym roku odbyło się w dniach 7-8 października. Na uczestników wydarzenia jak co roku czekało sporo atrakcji m.in. zawody w grzybobraniu, smakołyki grzybowej kuchni, wystawa mykologiczna (grzyboznawcza), pokazy rzeźbiarskie oraz kiermasz produktów regionalnych (serów, przetworów, owoców i nie tylko).

Fot. © Konrad Rogoziński

Mamy nadzieję, że Wasze zbiory w tym roku będą udane. Życzymy udanego grzybobrania!

Autorzy | Tekst © Anna Abramek, Fotografie © Konrad Rogoziński ©Freepik

Zobacz nasze zbiory!